Τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του Καφέ
Η Καφέα είναι αειθαλής “θάμνος” της οικογένειας των Ρουβιϊδών. Περιλαμβάνει περίπου 50 είδη από τα οποία 4 έχουν πρακτική σημασία. Η Coffea Arabica, κοινώς Αράμπικα, καλύπτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Coffea Canephora, κοινώς Ρομπούστα, φθάνει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ τα άλλα δυο είδη, η Coffea Liberica Hiern και η Coffea Excelsa Cheval καλύπτουν το υπόλοιπο 5%. Ευδοκιμεί σε υγρό τροπικό κλίμα, ανάμεσα στον 28ο Βόρειο και 30ο Νότιο παράλληλο.
Τα καφεόδενδρα αρχίζουν να παράγουν καρπό τον 4ο χρόνο από τη φύτευσή τους, φθάνουν στο ζενίθ της παραγωγικότητάς τους τον 7ο χρόνο και παραμένουν παραγωγικά μέχρι και το 30ο έτος. Είναι παγκόσμια αποδεκτή η άποψη, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο φύεται ο καφές, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του: ισορροπημένη γεύση, πλούσιο άρωμα, σωστό σώμα, χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.