H ιστορία της είναι άρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της ιστορίας αλλά και του πολιτισμού των λαών. Το όνομά της έχει τις ρίζες του στην σανσκριτική λέξη ΣAPKAPA και η ιστορία της ξεκινά τον 4ο αιώνα π.χ. όπου ανακαλύφθηκε από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού.
Οι Αραβες κατά τον 7ο αιώνα μ.χ. εισβάλλοντας στη Μέση Ανατολή, θα ανακαλύψουν με τη σειρά τους το ζαχαροκάλαμο, από το οποίο προέρχεται η ζάχαρη.
Εν συνεχεία η καλλιέργειά του θα επεκταθεί στη λεκάνη της Μεσογείου, έτσι τα εργαστήρια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στη Ρόδο, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Αφρική, στη Σικελία, στις Βαλεαρίδες νήσους, στη Νότια Ισπανία.
H ζάχαρη εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη τον 12ο αιώνα χάρις στους σταυροφόρους που τη μετέφεραν από τη Συρία, η εισαγωγή της γινόταν από το λιμάνι της Βενετίας ενώ η πώλησή της γινόταν σε πολύ υψηλή τιμή από τα φαρμακεία σαν πολύτιμο, εξωτικό προϊόν, σε μορφή κώνων ζάχαρης και σε σκόνη.
H ανακάλυψη του Νέου Κόσμου θα τροποποιήσει πλήρως την γεωγραφία της ζάχαρης, έτσι το ζαχαροκάλαμο θα καλλιεργηθεί σε τροπικά κλίματα, όπως τα νησιά της Καραϊβικής, τα οποία ονομάστηκαν νησιά ζάχαρης.
H ζάχαρη εισαγόταν ακατέργαστη και γινόταν καθαρισμός της στις ραφινερίες που είχαν ανεγερθεί κυρίως κοντά στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. H γαλλική επανάσταση και το ηπειρωτικό εμπάργκο που επέβαλε η Γαλλία στα αγγλικά πλοία εμπόδιζαν την εισαγωγή της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο.
Αποτέλεσμα είναι να προκύψουν αυστηροί περιορισμοί στην κατανάλωση, γεγονός που καθιστά αναγκαία, την ανεύρεση ενός ευρωπαϊκό φυτού, το οποίο θα μπορούσε να παράγει ζάχαρη όπως το ζαχαροκάλαμο.
Ήδη το 1747 ο MARGGRAF Γερμανός χημικός, απέδειξε ότι στο κτηνοτροφικό τεύτλο περιέχεται η ίδια ζάχαρη που βγαίνει από το ζαχαροκάλαμο, έτσι εικοσιπέντε χρόνια αργότερα ο συμπατριώτης του ACHARD επανέλαβε και τελειοποίησε τα πειράματά του.
Λευκή και Καστανή Ζάχαρη 4gr
Συσκευασία: Κιβώτιο με 1000 τεμάχια